понеделник, 19 май 2008 г.

Оптимизация

Някои умни глави измислиха нов български език,измислиха думата оптимизация,а след нея добавиха-на училищната мрежа.В превод това означава само едно-закриване на училища.
По време на Възраждането българинът е отделял от залъка си,за да се построят две неща-църква и училище,за да се съхранят духът и умът.Тогава училището не е било част от мрежа,а храм на българщината.Сега държавата дава 250 000 лв. на община,която закрие едно училище,500000-за две училища,т.е. колкото повече училища закриеш,толкова по-богато ще бъдеш възнаграден.Каква висока оценка за училище,по-скоро преоценка!Държавна политика!В държава,на която Европа спира кранчето заради корупция,заради безогледно източване на милиони,не се намират 100000 лв. за издръжка на едно малко училище,не се намират 50000 за ремонт,а се намират 250000 за закриване. Някой ден епохата на Даниел Вълчев може би ще остане в историята като Разграждане.
Вчера гласуваха закриването на две селски училища.В тях местните деца са наистина малко,но има много деца на сезонни работници,идващи от Кърджалийско.След закриването на училищата повечето от тях просто няма да ходят на училище.Остават обречени никога да не стигнат по-далече от тютюневата нива.Нищо,че някои от тях имат потенциал,който могат да развият,че имат някакъв талант.На кого му пука! Просто няма да има нов Доган.А може би той е завършил философия и е това,което е-един от най-кадърните български политици,защото родителите му са завършили Оксфорд,а не са брали тютюн.
Местните,които имат финансова възможност, ще се изселят в града.
А какво ще остане от селото-лунен пейзаж,полуразрушени сгради,които са често срещана гледка в нашия планински район,къщи,които приличат по-скоро на археологически разкопки и само напомнят,че по тези места някога е имало живот и...училище.
Скоро изненадващо разбрах,че от завършващите средно образование няма желаещи да учат педагогически специалности във ВУЗ.Защо ли?

Няма коментари: